• Τηλεφωνο για ραντεβου


    23210 28016

  • Νέα διευθυνση


    Γ.Παπανδρέου 12, 3ος όροφος

Αξιζει να διαβασετε

 Αξιζει να διαβασετε

Πόσο συχνά θα πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο;

Οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά, επισκέπτονται τον οδοντίατρο για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών κάθε 6 μήνες. Όσοι βρίσκονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου θα πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο πιο συχνά. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η εγκυμοσύνη, η περιοδοντίτιδα, η τερηδόνα, η κακή στοματική υγιεινή, καθώς και ορισμένες γενικές παθήσεις, καθορίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες της στοματικής υγείας.

Με τους τακτικούς προληπτικούς ελέγχους από τον οδοντίατρό σας, μπορούν να διαγνωστούν και να προληφθούν έγκαιρα διάφορα προβλήματα όπως είναι η ουλίτιδα, η τερηδόνα κλπ. Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζονται εύκολα και ανώδυνα, όσο αυτά είναι σε αρχικό στάδιο. Έτσι, μπορείτε να διατηρήσετε τα ούλα και τα δόντια σας υγιή και να έχετε πάντα ένα φωτεινό χαμόγελο.

Υπάρχει πράγματι λόγος να επισκέπτομαι τον οδοντίατρό μου κάθε έξι μήνες;

Η συχνότητα με την οποία πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας, εξαρτάται από τις ανάγκες της στοματικής μας υγείας. Η στοματική όμως υγεία, επηρεάζεται και από την καθημερινή φροντίδα του στόματος. Δυστυχώς, πολύ λίγοι άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους αρκετά συχνά και σωστά και ακόμη λιγότεροι χρησιμοποιούν καθημερινά οδοντικό νήμα. Επιπλέον, η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλά αμυλούχα και πολλές επεξεργασμένες τροφές που μπορεί να περιέχουν “κρυμμένη” ζάχαρη, ή άλλες ουσίες που προκαλούν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών και του στόματος. Ο στόχος επομένως, της τακτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο, είναι η απομάκρυνση της τρυγίας (πέτρα) που συσσωρεύεται και η διάγνωση ενός πιθανού προβλήματος σε αρχικό στάδιο. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό μεταφράζεται χρονικά, σε εξάμηνα διαστήματα επίσκεψης στο οδοντιατρείο. Ο οδοντίατρός σας όμως είναι αυτός που θα αποφανθεί για τη συχνότητα των ραντεβού σας, ανάλογα με το πόσο γρήγορα συσσωρεύεται πέτρα στα δόντια σας, αν υπάρχει μεγάλος ή μικρός τερηδονικός κίνδυνος, αν συνυπάρχουν κάποιες συστηματικές διαταραχές της υγείας κλπ. Αξιζει να διαβασετε

Τέλος, να επισημανθεί ότι, ορισμένες ασθένειες του στόματος, αν δε διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, έχουν αντίκτυπο στη συνολική υγεία του ανθρώπου.

Είναι απαραίτητο να κάνω τακτικά καθαρισμό;

Ακόμη και η καλύτερη στοματική φροντίδα,  δεν αποτρέπει εντελώς την ανάπτυξη της μικροβιακής πλάκας και της τρυγίας (πέτρα). Η τρυγία μάλιστα, εφόσον σχηματιστεί, δεν απομακρύνεται με το βούρτσισμα, παρά μόνο στο οδοντιατρείο. Γι’ αυτό και ο καθαρισμός στο οδοντιατρείο μία φορά το εξάμηνο, είναι απαραίτητος σε συνδυασμό με την καθημερινή φροντίδα. Κατά την διάρκεια του καθαρισμού,  απομακρύνεται η μαλακή πλάκα αλλά και η σκληρή τρυγία που έχουν προσκολληθεί στις επιφάνειες των δοντιών, αποτελώντας τις κύριες αιτίες της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Ταυτόχρονα,  γίνεται και ένας γενικός έλεγχος που θα μας αποκαλύψει τυχόν προβλήματα στο ξεκίνημά τους. Ο καθαρισμός λοιπόν,  βοηθά στην μακρόχρονη υγεία της στοματικής κοιλότητας.

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη τα ούλα και τα δόντια;

Οι ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,  επηρεάζουν μεταξύ άλλων και την υγεία των ούλων της εγκύου. Πάρα πολλές γυναίκες, εμφανίζουν τη λεγόμενη ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ενοχλητική και να περιλαμβάνει έντονη ερυθρότητα, ευαισθησία και πρήξιμο των ούλων καθώς και αιμορραγίες. Επίσης, μερικές φορές εμφανίζονται μικρά ογκίδια στα ούλα των εγκύων, τα οποία είναι καλοήθεις υπερπλασίες και ονομάζονται “επουλίδες της εγκυμοσύνης”. Εάν η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης δεν ελεγχθεί, μπορεί να μεταπέσει σε μια καταστρεπτικότερη νόσο που ονομάζεται χρόνια περιοδοντίτιδα και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη στήριξη των δοντιών.

Μπορώ να κάνω ακτινογραφία στο στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου

Η ακτινογραφία δοντιών συνήθως αντενδείκνυται κατά το Α’ τρίμηνο της κύησης. Αν και οι οδοντιατρικές ακτινογραφίες έχουν χαμηλή δόση ακτινοβολίας και σε περιορισμένο αριθμό ακτινογραφιών δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει κάποια βλάβη στο έμβρυο, εντούτοις σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η επικοινωνία μεταξύ οδοντιάτρου, γυναικολόγου και ασθενούς για την τελική απόφαση.

Ο οδοντίατρος χρειάζεται να φοράει γάντια και μάσκα και πώς μπορώ να γνωρίζω εάν τηρεί τους κανόνες καθαριότητας για τα εργαλεία του

Η υγεία σας είναι εξαιρετικά πολύτιμη όχι μόνο για εσάς αλλά και για τον οδοντίατρο και το προσωπικό του ιατρείου. Ο μόνος τρόπος που θα αποκλείσει τη μετάδοση ασθενειών σ’ εσάς αλλά και σ’ εκείνον, είναι να τηρούνται με ευλάβεια οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Για το λόγο αυτό, όλα τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τον ασθενή, καθαρίζονται και απολυμαίνονται με προσοχή και σχολαστικότητα, λαμβάνοντας όλες τις επιβεβλημένες προφυλάξεις, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Τα οδοντιατρικά εργαλεία αποστειρώνονται σε κλίβανο τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο μόλυνσης ή μετάδοσης ασθενειών. Ο οδοντίατρος φοράει πάντα γάντια και μάσκα όταν σας εξετάζει, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η υγεία σας.

Το να νιώθει κανείς ήρεμος και χαλαρός στο ιατρείο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν άριστα αποτελέσματα συνεργασίας. Γι’ αυτό και λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε να υπάρχει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ του ασθενή και του οδοντιάτρου.

Διαλέγοντας τη σωστή οδοντόβουρτσα

Με τόσα σχήματα, μεγέθη και είδη οδοντόβουρτσας στην αγορά, η επιλογή της κατάλληλης οδοντόβουρτσας θα σας προβληματίσει. Εδώ σας παραθέτουμε τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να αποφασίσετε:

Οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν ότι μια μαλακή οδοντόβουρτσα είναι η καλύτερη για την απομάκρυνση της πλάκας και των υπολειμμάτων τροφής. Οι οδοντόβουρτσες με σχετικά μικρή κεφαλή είναι επίσης προτιμότερες, καθώς μπορούν ευκολότερα να φτάνουν σε όλες τις περιοχές του στόματος, όπως τα δύσκολα σε πρόσβαση πίσω δόντια.

Όταν πρόκειται για το είδος της λαβής (όπως με μη ολισθηρή επιφάνεια), το σχήμα κεφαλής (κωνικό ή ορθογώνιο) και το στυλ των τριχών (κυματιστές, επίπεδες ή κομμένες σε θολωτό σχήμα), διαλέξτε ότι είναι πιο άνετο για εσάς. Η καλύτερη οδοντόβουρτσα είναι αυτή που ταιριάζει στο στόμα σας και σας επιτρέπει να βουρτσίζετε όλα τα δόντια σας εύκολα.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιούνται από πολλούς οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές, κυρίως γι’ αυτούς που έχουν δυσκολίες στο βούρτσισμα των δοντιών και περιορισμένη επιδεξιότητα στα χέρια.

Θα πρέπει να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσα σας όταν αρχίζει να φαίνεται ότι έχει φθαρεί, ή κάθε 3 μήνες. (ανάλογα με το τι από τα δύο γίνει νωρίτερα).

Γιατί σκούρυναν τα δόντια μου;

Ο αποχρωματισμός των δοντιών είναι μια φυσιολογική αλλαγή που έρχεται με την πάροδο των ετών, κατά την οποία η αδαμαντίνη των δοντιών φθείρεται και τα δόντια γίνονται πιο θαμπά. Τα δόντια μπορεί επίσης να σκουρύνουν με το τσιγάρο, με τον καφέ, το τσάι ή με άλλες τροφές πλούσιες σε χρωστικές ουσίες, όπως το κόκκινο κρασί κ.λ.π.
Άλλες αιτίες είναι η εκ γενετής δυσχρωμία των δοντιών, ή υπερβολική λήψη φθορίου, ή η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών φαρμάκων που στη φάση ανάπτυξης αφήνουν μόνιμες δυσχρωμίες των δοντιών.

Η οδοντική λεύκανση αλλά και οι αισθητικές όψεις πορσελάνης ή ρητίνης, προσφέρουν εξαιρετικές λύσεις σε όποιον έχει δυσχρωμία των δοντιών.

Πώς δουλεύει η λευκαντική οδοντόκρεμα

Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες περιέχουν ήπια λειαντικά ή ενεργά συστατικά με ιδιότητες κατά των λεκέδων. Αυτά τα λειαντικά, διαλύουν τους λεκέδες που προκαλούνται στην επιφάνεια των δοντιών από την κατανάλωση σκούρων αναψυκτικών, όπως το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί ή το κάπνισμα. Με την απομάκρυνση αυτών των επιφανειακών λεκέδων, τα δόντια φαίνονται πιο λευκά.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι η λευκαντική οδοντόκρεμα,  δε μπορεί από μόνη της να υποκαταστήσει τη λεύκανση που γίνεται στο ιατρείο με τη βοήθεια του οδοντιάτρου. Είναι όμως ιδανική για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παιδιά & Στοματική υγεία

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι νόσοι του περιοδοντίου είναι παθήσεις των ενηλίκων. Η έρευνα όμως μας δείχνει ότι η ουλική νόσος – η ουλίτιδα – (πολλές φορές πρόδρομος της χρόνιας περιοδοντίτιδας),  είναι πάρα πολύ συνηθισμένο εύρημα σε παιδιά και εφήβους.


Τύποι περιοδοντικών νόσων σε παιδιά

Η χρόνια ουλική νόσος (ουλίτιδα) είναι συχνή στα παιδιά. Συνήθως προκαλεί οίδημα των ούλων, ερυθρότητα και εύκολη αιμορραγία. Η ουλίτιδα είναι θεραπεύσιμη και μπορεί να προληφθεί. Η θεραπεία περιλαμβάνει σωστό βούρτσισμα των δοντιών, καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια (π.χ. χρήση νήματος), κατάλληλο στοματικό διάλυμα και παρακολούθηση από οδοντίατρο. Εάν δε θεραπευτεί, μπορεί πιθανώς να μεταπέσει σε πιο εξελιγμένες μορφές των περιοδοντικών νόσων όπως η χρόνια περιοδοντίτιδα.
Η επιθετική περιοδοντίτιδα (παλαιότερη ονομασία: εφηβική περιοδοντίτιδα),  μπορεί να προσβάλλει νέους ανθρώπους που, κατά τα άλλα, είναι υγιείς. Εντοπισμένη επιθετική περιοδοντίτιδα διαπιστώνεται σε εφήβους. Η νόσος προσβάλλει συγκεκριμένα δόντια συνήθως και οφείλεται σε συγκεκριμένο τύπο βακτηριδίων. Χαρακτηρίζεται από απώλεια οστού γύρω από αυτά τα δόντια, ενώ περιέργως, οι ασθενείς χαρακτηρίζονται από σχετικά καλή στοματική υγιεινή.

Από τους παραπάνω λόγους, αβίαστα προκύπτει ότι η φροντίδα των δοντιών  και η στοματική υγιεινή, πρέπει είναι μια καθημερινή συνήθεια που αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία. Τα παιδιά, αποκτούν ευκολότερα την καλή αυτή συνήθεια, παραδειγματιζόμενα βέβαια από τους μεγάλους.

Προληπτική οδοντιατρική για παιδιά

Για να  προστατευτούν τα παιδιά από την τερηδόνα και τα σφραγίσματα, εκτός από την καθημερινή τήρηση της στοματικής υγιεινής, η επιστήμη της οδοντιατρικής έχει δύο σημαντικά «όπλα» στη φαρέτρα της:  τη φθορίωση και τις προληπτικές εμφράξεις

Φθορίωση

Το φθόριο είναι ένα στοιχείο που έχει αποδειχθεί ότι ενδυναμώνει την αδαμαντίνη των δοντιών απέναντι στην τερηδόνα. Για το λόγο αυτό, εμπεριέχεται στις περισσότερες οδοντόκρεμες, στα στοματικά διαλύματα, ενώ σε ορισμένες περιοχές φθοριώνεται και το πόσιμο νερό. Τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από την ευεργετική δράση του φθορίου, με τη διαδικασία της φθορίωσης.

Η φθορίωση είναι μια απλή και γρήγορη διαδικασία και γίνεται από τον οδοντίατρο 1-2 φορές το χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού και μέχρι την ηλικία των 16 ετών περίπου. Συνήθως γίνεται με τη βοήθεια ειδικών δισκαρίων, τα οποία γεμίζονται με ένα φθοριούχο gel. Τα δισκάρια στη συνέχεια τοποθετούνται στο στόμα για 2 λεπτά. Το παιδί δεν πρέπει να φάει ούτε να πιει τίποτα για μισή ώρα μετά. Εναλλακτικά η διαδικασία μπορεί να γίνει και με επάλειψη του κάθε δοντιού με ένα ειδικό βερνίκι φθορίου.

Προληπτικές εμφράξεις

Οι προληπτικές εμφράξεις (ή προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών), διαφέρουν από τις κλασικές, διότι γίνονται σε δόντια χωρίς τερηδόνα. Τα δόντια αυτά έχουν από τη φύση τους πολύ βαθιές αύλακες στη μασητική τους επιφάνεια, οπότε είναι εύκολο να κατακρατήσουν μικροβιακή πλάκα και να τερηδονιστούν. Ειδικά οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι (εξαρίτες) αποτελούν τα δόντια στα οποία γίνονται τα περισσότερα σφραγίσματα και μάλιστα σε μικρές ηλικίες.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τα σφραγίσματα, βοηθάει πάρα πολύ να κάνουμε προληπτικές εμφράξεις στα δόντια, μόλις αυτά ανατείλουν στο στόμα και πριν προλάβουν να τερηδονιστούν. Για τις προληπτικές εμφράξεις δε χρησιμοποιείται τροχός. Απλά, καλύπτουμε τις βαθιές μασητικές αύλακες των δοντιών με μια ειδική ρητίνη που τα προστατεύει και επιπλέον απελευθερώνει και φθόριο.

Με τη φθορίωση και τις προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών, τα δόντια γίνονται πιο ανθεκτικά στα οξέα της μικροβιακής πλάκας και αποκτούν πλεονέκτημα απέναντι στην τερηδόνα. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εκμάθηση της σωστής στοματικής υγιεινής, δίνουμε στα παιδιά μας τα καλύτερα εφόδια για ένα στόμα χωρίς σφραγίσματα.

Είναι μια κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται πόνος σε ένα ή περισσότερα δόντια, που προκαλείται από την κατανάλωση ζεστών, κρύων, γλυκών ή ξινών τροφών και ποτών ή ακόμη και από τον κρύο αέρα. Ο πόνος είναι αιφνίδιος, έντονος και παρομοιάζεται συνήθως από τους ασθενείς σαν ηλεκτρικό ρεύμα στα δόντια. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να γίνει αρκετά έντονο και να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών, αφού ο πόνος τους εμποδίζει να απολαύσουν ένα κρύο ποτό, ένα ζεστό καφέ, ή ένα γλυκό.

Οι πιο συχνές αιτίες υπερευαισθησίας των δοντιών είναι

    • Αυχενικές αποτριβές
    • Υφίζηση των ούλων
    • Ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα
    • Τερηδόνα
    • Διάβρωση των δοντιών
    • Βρουξισμός
    • Οδοντιατρικές εργασίες

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την υπερευαισθησία;  

           ·Να τηρείτε τους κανόνες στοματικής υγιεινής. Συνεχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τακτικά, ώστε να καθαρίζει καλά κάθε σημείο της οδοντοστοιχίας και της στοματικής κοιλότητας.

    • Να τηρούμε τους κανόνες στοματικής υγιεινής*
    • Να χρησιμοποιούμε μαλακή οδοντόβουρτσα
    • Να βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας
    • Να μειώσουμε την κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών (κυρίως αναψυκτικών)
    • Να επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρό μας

*Για περισσότερες πληροφορίες για την στοματική υγιεινή πατήστε εδώ

Στην περίπτωση που παρουσιαστεί το πρόβλημα της υπερευαισθησίας, αντιμετωπίζεται με διάφορες μεθόδους που θα οδηγήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως η φθορίωση των δοντιών στο οδοντιατρείο και η χρήση κάποιας οδοντόκρεμας για ευαίσθητα δόντια. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει ακόμα και κάποια επανορθωτική ή προσθετική παρέμβαση από τον οδοντίατρο.

Η κακοσμία του στόματος (χαλίτωση) είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους λόγω των αρνητικών επιδράσεων και εντυπώσεων που αφήνει στους γύρω μας. Οφείλεται συνήθως στη δράση των μικροβίων και η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει τη βελτίωση της υγιεινής του στόματος και την εξάλειψη των αιτιών που δημιουργούν την κακοσμία του στόματος.

Οι σημαντικότερες και συχνότερες αιτίες που προκαλούν την άσχημη αναπνοή είναι:

    • Ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα
    • Τερηδόνα των δοντιών
    • Αποστήματα
    • Περιστεφανίτιδα
    • Μειωμένη παραγωγή σάλιου (ξηροστομία)
    • Ελκώσεις στον βλεννογόνο του στόματος
    • Επιπλοκές μετά από κάποια εξαγωγή δοντιού
    • Προβληματικές προσθετικές εργασίες
    • Προβλήματα του αναπνευστικού ή γαστρεντερικού συστήματος
    • Λήψη ορισμένων φαρμάκων
    • Συστηματικές νόσοι

Ο οδοντίατρος είναι ο πρώτος στον οποίον θα πρέπει να απευθυνθούμε για να μας απαλλάξει από τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Τις περισσότερες φορές, η κακοσμία οφείλεται σε ενδοστοματικά αίτια, οπότε, με την κατάλληλη θεραπεία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Σπανιότερα, ίσως χρειαστεί να μας παραπέμψει σε ιατρό άλλης ειδικότητας για περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης, ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως στομαχικές διαταραχές, δυσκολία στην κατάποση, ιγμορίτιδα κλπ